26. 2. 2011

Varovali jsme vás // Mordant Music: DVD MisinforMation (BFI)

Událostí v hudebním světě nemusí být jen album nebo koncert: někdy je to DVD. Na titulu MisinforMation se potkává současnost s mediální archeologií, společenská fakta se surrealistickým sněním a britská realita s něčím, co může být blízké nám v Čechách.

Tvůrci si tu totiž objevili něco, oč tak dlouho nikdo nestál, až se to stalo lahůdkovou raritou. Vybavujete si instruktážní a naučné filmy, třeba o bezpečnosti práce nebo o nebezpečí skoků do neznámé vody, které jsme mohli vidět na pracovišti či ve škole? Byly doménou šedesátých až osmdesátých let a v Británii měli na PIF čili „public information films“ dokonce zvláštní instituci. Hudební projekt Mordant Music (stojí za ním Ian Hicks, vede i stejnojmenný label) si začal pohrávat s kódy, které prozrazovaly dobové standardy morálky: k přízračným filmům začal míchat vlastní zvuk. Je snový a horrorový: podobně jako snímky, v nichž hejna ptáků napadají středostavovskou domácnost (jde o doporučení bezpečnostních systémů), periferií se toulají teenageři s igelitovými pytlíky u nosu (jsou to amatérští narkomani, čichači lepidla) nebo animace ukazují vizi budoucí přelidněné Anglie se spoustou dětí.

Projektu Mordant Music vyšel vstříc Britský filmový institut (BFI): pustil Hickse do nezkatalogizovaného skladiště a nechal ho vybírat. Objevilo se leccos: snímky, na nichž pracovali mladí Brian Eno a Peter Greenaway, ale také záhady, k nimž chybí dokumentace. Vynikající DVD MisinforMation (Dezinformace), které vyšlo v prosinci, teď sklízí uznání jako reprezentant všech dnešních remixů stárnoucích mediálních obrazů.

Když vidíme, jaké popularitě a kritické chvále se těší „instruktážní filmy“ v Británii, nelze se ubránit myšlence, že rezervoár podobných českých filmů je také rozsáhlý – a nepochybně v sobě i on nese dobovou pitoresknost. Jistá generace si patrně vybaví půlhodinový režiséra Josefa Císařovského Chceš zabít?, který měl v roce 1988 varovat před šířením AIDS, potažmo promiskuitou. Snímek, který si nezadá s přízračnou snovou atmosférou britského díla o mladých čichačích, byl ve vojenských posádkách a na povinných školních projekcích přijímán často s bujarým nadšením, už pro erotické scény s herečkou Simonou Chytrovou a obsazení skupiny Hudba Praha, která tu hrála „sama sebe“, byť ve zhýralejší verzi.

V doprovodných projekcích ke klubové hudbě pak bylo možné v posledních dvaceti letech vidět záběry z různých instruktážních a návodných filmů: působí nezáměrně vtipně, někdy až záhadně, a po rozpuštění různých úředních filmoték v roce 1990 se mezi lidmi dodnes toulá lecjaký materiál. Západní cizinci v klubech, jako je Roxy, pak často fascinovaně vyzvídali, kde se dají nakoupit filmy se záběry ze spartakiády: masově synchronizovaní cvičenci jim připadali jako psychedelický sen. Pravda je taková, že kromě krátkého filmu Jana Špáty jsou spartakiádní záznamy dodnes komerčně nedostupné.

Britové dokázali vyhmátnout zájem o starší média a jejich svědectví o dobových mravech: MisinforMation je jen jedním ze série disků, jinak tu vycházejí „public information films“ bez uměleckých remixů. Nikdo se jistě nepodiví zprávě, že největšímu ohlasu se těší soubor The Joy of Sex Education (Potěšení ze sexuální výchovy), kde jsou shromážděny zdravotně-naučné filmy z celého dvacátého století. Kníratí muži před sektorovým nábytkem sedmdesátých let představují to novější: na druhém konci kolekce je filmové varování z roku 1917 pro vojáky, názorně ukazující, jak končí takový flirt s lehkými děvčaty. Jistě, bolestivou smrtí…


DVD prioritně prodává Boomkat.
BFI
Mordant Music

3 komentáře:

  1. I not to mention my pals were found to be examining the best points on your web page then quickly came
    up with an awful suspicion I had not thanked the blog owner for
    those strategies. Those boys are actually for that reason stimulated to read them and already have surely been taking advantage
    of them. We appreciate you really being really helpful and then for using certain notable ideas millions of individuals
    are really desirous to know about. My personal honest
    apologies for not saying thanks to sooner.

    Review my website: facebook sex, bilateralcognitionexperience.com,

    OdpovědětVymazat