3. 4. 2011

Sám sobě Kaddáfím

Dění kolem Kaddáfího rychle stárne, ale pár pohledů za kulisy odhalilo něco stálejšího než je revoluční zpravodajství.

Nevypadá to jako reakce na nátlak: tentokrát byly světové hvězdy jaksi rychlejší a předběhly povyk médií. Jednají jako první: Beyoncé oznámila, že honorář, který dostala za předloňské vystoupení pro Kaddáfího syna, poslala na charitu ve prospěch Haiti. Díky WikiLeaks víme, že to dělalo dva miliony dolarů: to už se skoro blíží pojmu účinná lítost.

Beyoncé odblokovala stav „o ničem nevím, jsem jen bavič, snad se tolik nestalo“. „Jakmile se ukázalo, že organizátor pracoval pro Kaddáfího rodinu, rozhodli jsme se dát peníze na dobrou věc,“ řekla mluvčí zpěvačky. Po Beyoncé se teď zbavili „poskvrněných peněz“ Usher a Nelly Furtado. Dalšími v řadě byli Elton John a raper 50 Cent, který vystoupil na párty, kterou diktátorův syn Muatassin pořádal na filmovém festivalu v Benátkách.

Někteří diktátoři a politikové využívají popstars v rámci propagandy a populismu. Kaddáfího juniora tento hřích netíží: jmenovaní (a dál třeba Mariah Carey, čtyři písně za milion dolarů) zpívali na jeho uzavřených novoročních večírcích. Je to přece tak příjemné, ukázat přátelům, že vaše pozvání, cestu tryskáčem a ubytování ve vile na horském svahu přijmou tváře z MTV. Seznam multimilionářských večírků se táhne od střední Asie přes Rusko až po Afriku, honorářový standard bývá ten milion (dolarů). I když George Michael dostal v roce 2007 za hodinové vystoupení na novoroční party ruských multimilionářů tři a půl milionu dolarů: což je koneckonců v pořádku, nehrál pro profláknuté darebáky.

Beyoncé a spol. se možná bojí skandálu, ale přesto jednali rychle a jasně. „Byla jsem naivní a nezajímala se, kdo si objednal můj koncert,“ pravila Mariah Carey. „Tohle je lekce pro všechny. Měli bychom se víc zajímat. Musíme umět skládat účty.“ I kdyby to bylo hlavně efektní prohlášení, na které média po týdnu zapomenou, je to příjemná změna, dostávat od pophvězd takovéhle impulsy. Naše domácí rétorika se pod jejich vlivem jistě nezmění: byl to jen koncert, ti bachaři měli i lidskou stránku, hráli jsme pro obyčejné lidi, zpívali jsme naschvál s naštvanou dikcí, v Sokolově jsme byli nejstatečnější.

Žádné komentáře:

Okomentovat