16. 12. 2011

Trik s Cylindrem

Je před Vánoci a člověk by nejradši psal o tom, že dětem pod stromeček lze podstrčit CD divadla Buchty a loutky Popeláři jedou, dále novinku Svěráka s Uhlířem Alchymisti, přičemž by se nemělo zapomínat ani na Říkadla a kříkadla Karoliny Kamberské. A zas musí muzika stranou, protože je nutno se ozvat proti dalšímu ústrku širší kultury.

Ta slovenská kauza připomíná některá česká výběrová řízení. Významné bratislavské centrum A4, jež se po osm let věnuje nikoli popu, ale skutečně umění a kulturní reflexi dneška, totiž právě přišlo o svůj prostor. Odborná komise se zástupci vedení Ministerstva kultury nyní prohlásila za nového nájemníka organizaci Cylinder, která by tu měla pořádat kouzelnické produkce.

To není vtip. Přitom Cylinder vznikl pět dnů před uzávěrkou výběrového řízení, čímž nesplňuje podmínku tříleté praxe v oboru. A4 přivedla na Slovensko zásadní umělce z Japonska či Skandinávie, uspořádala řadu pronikavých visegrádských spoluprací, festival Next jim závidíme po léta, myslí se tu globálně a jedná lokálně. Slováci mají štěstí na silné dramaturgy a kurátory: viz spolupracovník A4 Josef Cseres, který brzy představí ve vídeňském superprestižním Museumsquartier velkou výstavu ke 100. výročí narození Johna Cage.

Nic z toho slovenské ministerstvo při výběru nezajímalo. Má radši triky. Průhledné, trapné: hroutící se systém porušuje vlastní pravidla.

Žádné komentáře:

Okomentovat