16. 1. 2012

Rozjede to Leonard

Během zdánlivě ospalé sezóny muzikanti ani vydavatelé nehibernovali. Už během ledna sází na bdělost a přízeň publika pár nonkonformistů s novými alby (songwriterka Ani di Franco, zkouřený elektrojogín Gonjasufi), sezóna však naplno vypukne posledního ledna. V ten den vychází bedlivě očekávaná novinka Leonarda Cohena Old Ideas: dvě písně už jsou venku, duchovní motivy se v nich suverénně snoubí s gentlemanským lišáctvím sedmasedmdesátiletého mistra. V tentýž den se dočkají i příznivci americké krásky Lany Del Ray, jejíž album Born to Die doprovázejí obrazy snění o poválečné éře pin-up girls a úhledných hospodyněk. Do třetice: posledního ledna vydají Radiohead DVD s koncertní verzí loňského alba (The King of Limbs: Live From the Basement).

Na únor ohlásil Paul McCartney ponor do písní swingové éry (Kisses On The Bottom), v patách mu je zbývající živý Beatle (Ringo 2012). Možná však nakonec víc virválu nadělá internetový fenomén, jihoafričtí Die Antwoord, jejichž album TEN$ION by mohlo pokračovat v absurditách a provokacích zkřížených s povzbuzujícími beaty. Goldfrapp nachystala jen retrospektivu The Singles; lákavěji vypadá i doprovod francouzských Air k němému Méliesovu filmu Cesta na Měsíc (Le Voyage Dans La Lune), pro který si vypůjčili zpěvačku Victorii Legrand z kapely Beach House. Zastánci lehce dekadentního dandyismu nepochybně přivítají Blues Funeral, tedy nové písně kreativního zkrachovalce Marka Lanegana.
Kdo chce do muziky vrazit spoustu peněz, má prima příležitost s obří verzí reedice The Wall od Pink Floyd (sedm disků včetně filmových dokumentů a suvenýrů). Během února se dočká i publikum kytarových Islands, hiphopové star s trinidadskými kořeny Nicki Minaj a hypnoticko-meditativních rockerů Earth (ti zároveň zahrají v Praze na Dobešce koncem března). Nesmírně milý je návrat nashvillských Lambchop, popisovaných jako country poučené Velvety: vypadalo to, že se už rozpadli, ale album Mr. M. dokládá opak. Žel bohu, těžko se bude slepovat budoucnost legend Sonic Youth, poté co ohlásili osobní rozchod protagonisté/manželé Thurston Moore a Kim Gordon. Dostatečnou náplastí pro zkroušené publikum by mělo být vědomí, že třicet let, jež si partneři v kapele i loži odkroutili, bylo naplněno rachotem, jenž zůstává. Jejich kolega ze Sonic Youth Lee Ranaldo k tomu v březnu přidává novinku Between the Times & the Tides. Rozchází se i Grinderman kolem Nicka Cavea (a zanechává Grinderman 2 RMX s účastí Roberta Frippa, členů The National a Yeah Yeah Yeahs). Část téže kapely ovšem rovnou vydává hudbu svého projektu The Dirty Three (Toward the Low Sun): chlapi se mezi sebou vždycky nějak dohodnou.

Žádné komentáře:

Okomentovat