3. 5. 2012

Lesní šum Botaniculy se šíří do světa



Česká hudba pronikla na světový trh počítačových her a začaly se dít věci. Čísla tu nabíhají oproti našemu trhu rychle a rekordně: nový Botanicula Soundtrack od skupiny Dva si pořídilo už 87 000 lidí

Jak je možné, že nezávislé duo, které je doma spíš na Radiu Wave než na Radiožurnálu, prodá za pár týdnů víc alb než hvězdy českého popu za celý rok (loňský domácí rekord činil 29 000 nosičů)? Odpověď je trojí: Bára a Jan Kratochvílovi jednak dlouhodobě necílí jen na české, ale na mezinárodní publikum. Dále: prodej hudby na internetu nabral ve světě obrátky a Dva to vědí. A za třetí a především: tento jejich úspěch je propojený se zásadním úspěchem studia Amanita Design, který po hře Machinarium přichází s titulem Botanicula a suverénně obsazuje nejvyšší příčky v žebříčku herních aplikací v prodejně iTunes. 


Herní Oskar putuje do Čech // Dva se přitom ještě před úspěchem u publika dočkali ocenění od odborníků: v březnu převzali v San Francisku nejvyšší ocenění za hudbu ke hřena Independent Games Festival. „Bylo to velké jak předávání Oskarů. Uváděli to lidi z oboru a bylo příjemné, že nikdo neplácal od věci,“vzpomíná Bára Kratochvílová. „Po převzetí musel každý povinně projít koridorem novinářů, kteří se vyptali na pár otázek.“ Honza Kratochvíl: „Až v San Francisku jsme poznali, že scéna počítačových her je dneska už tak silná a obrovská, že se dá srovnat s hudební scénou. Tyjo, na tom festivalu se sešlo snad třicet tisíc vývojářů.“
S tříkilovou trofejí v batohu si Dva půjčili v San Francisku auto a čtyřdenní jízdou se přiblížili k pokračování své americké zkušenosti. Slavný festival a veletrh South By Southwest (SXSW) v texaském Austinu je místem, kde si pořadatelé vybírají kapely a filmy pro další sezónu. Z Čech tu hráli zatím Please The Trees. „Klíčovou zásluhu na naší účasti má Přemysl Štěpánek z našeho labelu Indies Scope, který našel ty pravé kontakty“ říkají Dva. „Když jsem na té obří nabídkové akci viděl, že rakouské kapele dělají pilně propagaci lidé z Rakouského kulturního fóra, bylo mi trochu líto, že Česko nepatří mezi evropské země, které tu mají pronajatý stánek a pojímají svou účast systematicky,“ podotýká Honza. 

Kraus zpovídá Pana Lampióna // SXSW je skutečně gigantická akce a koho tu nezastupuje instituce či firma, může se cítit trochu ztraceně. Přesně to se v současné době neděje českému studiu Amanita Design. Tihle producenti počítačových her mají dnes už tak pevnou pozici ve světě, že šíření hudby Dvou v tuhle chvíli dělají zatraceně užitečnou službu.


Už když v minulosti objednali hudbu od Tomáše Dvořáka aka Floexe, bylo jasné, že vAmanitě sázejí u her i na nadprůměrně propracovanou muziku.Dva se ponořili do hravých elektroakustických ploch natolik, že z nich bez problému sestavili své třetí oficiální album. „Botanicula má šest levelů a uvnitř nich je spousta různých prostředí,“ líčí Jan. „S hráčem putuje zvukový podklad a v určitých momentech se k němu přidávají další motivy: hudba se tu vlastně skládá jako lego.“ Dva si třiadvacet motivů pro album pojmenovali podle svého: třeba Mixtape Pana Lampióna, Paní Houba má ráda LCD Soundsystem nebo podle japonského filmu Zatoichi.
Posluchači předchozích desek Dvou Fonók a Hu jejich styl poznají: mohou se ale těšit i na čerstvé momenty. Jestliže Bára dřív zpívala fiktivními jazyky vymyšlených národů, tady jako by místo lidí brebentily spíš rostliny, lesní organismy, skřítkové jeskyní a podzemních nor. Vrstevnatá muzika se autorům prokopírovala i do snů: „Zdálo se mi,“ říká Jan, „že jednu postavu ze hry, Pana Lampióna, pozval k sobě do talkshow Jan Kraus. Kreslený Pan Lampión tam přišel, usadil se do křesla a Kraus se ho vyptával, jak se mu s námi spolupracovalo…“

Album Botanicula Soundtrack je od  19. dubna v digitálním prodeji (dva2.bandcamp.com), během května vychází vinylové elpíčko na českém labelu Minority Records. Soundtrack je také součástí zvýhodněného balíčku her a soundtracků firmy Amanita na webové stránce humblebundle.com (část výtěžku putuje na záchranu deštných pralesů). Balíček - včetně hudby Dvou a Floexe – si zakoupilo už  87 000 zájemců, průměrná cena, kterou si uživatelé určují sami, se pohybuje kolem devíti dolarů. Speciální nabídka je dostupná ještě jeden den, tj. během čtvrtka 3. 5.

3 komentáře: