27. 5. 2010

Ringo a George s pájkou

B4: Ringo George Paul John
Vydalo Polí pět, 2010. Součástí alba jsou bonusové remixy feat. Karaoke Tundra, Peťo Tázok, Dva, Gurun Gurun, Federsel, Mataiotechnia, Aleff.


Když se mě Události, komentáře ptaly ústy Daniely Drtinové, zda není retro až příliš pasivní posluchačskou zálibou, odpověď mohla být jediná. Vždycky záleží na tom, jak naše uši a mysl naloží s tím, co slyší. Zvuky nejsou nevinné, ale jsme to nakonec my, kdo rozhodne, zda se necháme ukolébat nebo vyburcovat.

S minulostí zachází na novém albu Ringo George Paul John nanejvýš pozoruhodně kapela nenápadného názvu B4. Je to vlastně frakce divadla Handa Gote, jehož představení jsou performancemi plnými starých přístrojů. Tomáš Procházka (viz také divadlo Buchty a loutky) a jeho kolegové propadli poezii chrčivých reproduktorů zn. Tesla, spotřebičů, které nechyběly v domácnostech šedesátých let, rozhlasu po drátě i drážních hlášení ze starých nádraží. Byla to doba neustálých poruch: Handa Gote se pojmenovali podle japonského výrazu pro pájku.

Svět vzpomínek teď propojili s groovem, odpíchnutou melodickou (!) muzikou s varhanami, trochu jako newyorští Medeski Martin & Wood. A přes to všechna ta patina, realistický soundtrack sedmdesátých let. Která kapela si píše na vizitku jako inspiraci domácí diskoproducenty Petr a Pavel Orm nebo matadory maďarského rocku Lokomotiv GT? Jistě, vedle nich stojí Einstürzende Neubauten a Captain Beefheart.

Tajemné, lehce potměšilé album od B4 má v sobě líbivost i tvrdohlavost. Patří k tomu nejvýraznějšímu a v pravém slova smyslu nejsoučasnějšímu, co čeští muzikanti letos vydali. Desce by sice neškodila soustředěnější dramaturgie, je podobně roztěkaná jako některé kusy od Handa Gote. Ale způsob, jakým B4 skládají něco nového z vetešnického zboží a objevů z půdy, je v principu výtečný. Může posluchače dovést k mnohem širší úvaze o minulosti československých rodin, institucí, technologií, popkultury a médií. Skromný label Polí pět, který desku vydal, tentokrát kápl na něco, co by se mohlo dotknout širokého publika.

Psáno pro LN, takže krapet oficiózněji, než by si tahle fakt povedená deska zasloužila. Fakt dobrý! Doporučuju poslední představení Handa Gote "Rain Dance", chystá se premiéra Metal Music, 18. a 19. červen, Praha, Hala Alta.

Žádné komentáře:

Okomentovat