6. 5. 2011

Blbej jezdec jede tmou

(LN, 5. květen, kráceno)

Byly celé generace, které český popsong s ničím aktuálním nespojovaly. Momentálně je to jinak. Možná i k vám na webu dorazily písňové pozvánky na nedělní akci Brno blokuje.

Krátce, úderně, s hudbou a osobním přihlášením: jedno video je od kapely MIDI LIDI, druhé od rapera Bonuse, jehož politizující album-manifest Konec civilizace vzbudilo na přelomu roku diskuse plné vášní. MIDI LIDI dali na web kousek koncertu, kde se docela srandovně zmocnili patetického Bílého jezdce, jedné z erbovních písní nacionalistického Orlíku. Akorát s minimalistickým posunem – balancujícím na hraně trapárny, jak bývá u Petra Marka zvykem: „Blbej jezdec jede tmou, blbej meč má nad hlavou…“ Je to docela úleva slyšet, že další generace kapel si o Landovi myslí asi tolik, co streetartové zásahy, z nichž vzešly plakáty „Daniel Panda“.

Bonus si dal víc práce, na webu je ještě pořád k vidění nové originální video. „OK, takže si to shrnem, náckové se chystaj projít Brnem,“ startuje výpověď a kulminuje slovy, která bohatě vyváží všechnu nahozenou přibližnost zbylých rýmů: „Jsem zvědavej, jestli něco bude, až se zjistí / že to už nejsou abstraktní levicoví extrémisti / že tohle jsou konkrétní tváře, co platěj daně / co daly důvěru nějaký politický straně / ale protože stát pro ně neudělá vůbec nic / musej se zvednout a jít do ulic…“ Jádro průseru pojmenováno.

Nezávislá scéna prostě neodděluje svůj život na jevišti a mimo ně: pokud někdo do pop-music uniká jako do snu, pak tahle tvorba je spíš zesílené bdění. Psát písničky, které platí týden, je od muzikantů vždycky oběť. Aktuální komentáře musejí vzniknout rychle, vždycky se to na nich podepíše, a navíc, za chvíli je skladba k nepotřebě. Lze si představit, že „rychlovka pro Brno“ muzikanty zdržela od něčeho pořádnějšího, trvalejšího. Ale díky tomu zdržení se jim třeba bude v Čechách časem koncertovat líp.

Mimochodem, ad brněnské Národní divadlo, scéna Landova Zlatého draka: Podotkli ke kauze oficiálně tolerovaných neonácků něco třeba oni?

Žádné komentáře:

Okomentovat