21. 3. 2013

Hudba z Jatek



Spřátelení muzikanti z libanonského Bejrútu nehrají hudbu, při níž by se člověk smál. Ale nějaký smysl pro trpký humor mít musejí, když svůj label nazvali Al Maslakh – Jatka. Světová média, která dnes chtějí dát příklad, že silné nové věci se dějí i mimo západné svět, uvádějí často právě scénu kolem Al Maslakh. Jeden z jejích protagonistů, kytarista Sharif Sehnaoui, dnes večer vystoupí v pražské Galerii Školská 28.

Trumpetista Mazen Kerbaj zviditelnil těžce zkoušený Bejrút v poslední dekádě hned několikrát. Je i karikaturistou: mezinárodní publikum pak už pravidelně čekalo, zda u Kerbaje momentálně půjde elektřina a zda se tedy dočkáme na blogu nových kreseb a příběhů – tak drsných a krutě groteskních, jak jen může být vtipkování o přežití v bombardovaném městě. Od cynicko-humanistických děl z éry války v Jugoslávii jsem nic podobného neviděl.

Hra na upravené trubky, prodloužené do syčícího a vrčícího potrubí, pozoruhodně zachází se zvukovým detailem, ale je to art, tedy záležitost jen pro někoho. Jednou v noci roku 2006 však Kerbaj uslyšel to, nač se předchozí dny s obavou čekalo: blížící se letadla izraelské armády. Civilista s trubkou vyšel na balkon svého bytu a s tím zvukem, sílícím hukotem a prvními údery bomb, vedl duet. Nahrávka Hvězdná noc pak obletěla svět. Když se pak Kerbaje ptali, jestli to nebylo bláznovství, řekl, že jako trumpetistu a improvizátora ho nic jiného nenapadlo.


Sharif Sehnaoui, který má dnes českou premiéru, je Kerbajův nejbližší kumpán, hrají spolu v kapele A Trio. Používají své nástroje k tak vyhrocené rezonanci a vibrování, že v tom musí být nějaká zkušenost z otřásajících se domů. Ale bejrútští muzikanti nechtějí nikomu vykládat, co má a co nemá v jejich díle slyšet. Všechno je otevřené: ta akční performance možná nemíří do minulosti, ale je spíš radikálním vymítáním temnoty a přímluvou za lepší příští. 

Anebo v tom můžete slyšet ještě něco úplně jiného: to je nakonec nejsilnější stránka všech svědectví, která neobsahují slova. 


Sharif Sehnaoui – solo
Martin Alaçam & Georgij Bagdasarov – duo
ČT 21. března 2013 v 19:30
vstupné 80,- Kč (studenti 60,- Kč)


1 komentář:

  1. A v neděli večer hrálo "A" Trio v Berlíně na MaerzMusik!

    Zdraví Petr S.

    OdpovědětVymazat