7. 4. 2011

Gratulace k Michalu D.


Když se podaří, co se dařit má, pak člověka zaujmou i výsledky ankety TýTý. Proti hlasu lidu, jehož srdci nejmilejším zpěvákem se v roce 2011 stal Michal David, nelze nic namítat. Je to upřímná, legitimní zpráva a stavět se proti ní by bylo asi tak platné jako odsuzovat, že prší.

Vítězům se sluší pogratulovat. V první řadě blahopřejeme samotným televizím: skrze TýTý si provádějí masový průzkum oblíbenosti. Ten jim nyní vyvrhl jasnou zprávu, jak cítí publikum, které si české televizní kanály vychovaly, připoutaly a učinily z nich jádro svých přispěvatelů. Jistěže to není celý národ: jsou to generačně a sociálně jen ti, které v době mnoha médií dodnes zajímá obrazovka. Ti v pestré nabídce dosud většinou ukazovali jako k vůdčí hodnotě ke Karlu Gottovi. Letos se rozhodli volit alternativněji.

Ředitelé programů, dramaturgové a zadavatelé reklamy jistě nevezmou velká čísla z TýTý na lehkou váhu. Nyní přesněji vědí, co chce český televizní divák jedenadvacátého století, a proto mu to nabídnou v hustší porci. ČT by snad měla brát zřetel na všechny rozmanité typy diváků, ale v těžkých dobách (jsou těžké časy, byly vždycky) není čas na hrdinství a jasný pokyn diváků bude jistě odměněn těsnějším sepětím s vkusem Davidových fanoušků.

Gratulujeme také Michalu Davidovi: přízeň sportovců, českých státníků i obyčejných lidí ukazuje, že dávno překročil stín cenzorské doby, jejímž prominentem byl. Jeho tehdejší přítomnost v médiích se v jistém typu posluchačů uhnízdila trvale a mezi zážitky jejich bohatého života získala výsadní místo. Český národ a Michal David se nerozborně spojili jako vejce a mouka v jediné těsto, rytmy Kroků Františka Janečka a písní z muzikálu Kat Mydlář přešly do všelidového DNA. Statisíce chodí a budou chodit s tímto názorem k volbám, vychovávat děti a předávat dalším generacím názor, že po týdnu stráveném dřinou na pracovišti mají nárok relaxovat při něčem příjemně prázdném, co znají všichni sousedi, takže je o čem mluvit. Až se jednou odeberou na věčnost, pod zářivým světlem diskokoule zazní tenor vítěze mezi zpěváky, Michala Davida. Bude jim navěky zpívat píseň o touze žít nonstop. K čemuž přidáváme gratulaci třetí, určenou všem, kdo pro svého vítěze hlasovali.

2 komentáře:

  1. to mi připomnělo Frekvenci 1, měl sem tu čest si dát v hospodě smaženej květák, hrálo tam nějaký šílený rádio s příšernou moderatizátorkou, hudbu sem vůbec nevnímal, jen sem si řikal, co to může bejt za stanici a najednou se ozval kviz nebo telefonotéka či co a už to jelo "F1 máme rádi, hned jak přijdem domu si ji pustíme atd apod..." ufff
    Pe

    OdpovědětVymazat