12. 4. 2012

Iniciativním Klusem

(Původní, trochu delší verze článku, který vyšel dnes v Lidovkách.)

Média se chytila obratem: Tomáš Klus sepsal „protestsong“, dokonce „proti politikům“! No ty brďo. Populární smíšek je výborný na nervy: tak masové vyprazdňování pojmů „písničkář“, „názor v písni“, „následník Kryla“ se jen tak nezažije. Snad je celá ta trapnost roku dobře míněna: hvězda hitparád zpívá, že tu máme korupci, ubohý Hrad a laxní lid, není to skvělé? Není. Klusova Iniciativní je příznak doby a asi dobrý signál svobody slova. Ale chabá písnička, křečovitě hříčkující stylem „probémy“ (hmm, nápad: problémy zmutované s Bémem, kdyby někdo tápal), si zaslouží medializaci jen proto, že Klus momentálně táhne.

Dále, pane Nejprodávanější: popletl jste si timing. S komentářem současnosti mají písničkáři přicházet PŘED televizními zprávami, týdny PO nich už to není ani přínosné, ani kurážné, nic. Leda by šli nad prostá konstatování, leda když dokážou něco pojmenovat trefněji než obecný lid po hospodách: což není váš případ.

Ale hlavně. I kdyby byl ten song lepší, Tomáš Klus, marná sláva, moment své důvěryhodnosti už prošvihl. Je produktem Sony Music, jeho vstup na scénu živily korporátní peníze, stojí za ním obdobný tým jako za chlapci z Lunetiků. Což není, jak se říká, „nic proti ničemu“, když přijde na popové hvězdy a baviče ze zábavního průmyslu. Po těch nikdo nežádá prozíravé a pádné názory. Jejich jediným názorem je trefit se do širokého vkusu a udržet si rating popularity. Proto taky dává smysl, že padělek nezávislosti Klus zpívá to, co už všichni dávno probrali u piva (a co sám už jednou, jen trošku jinak, nazpíval na album Racek): jinak by riskoval, že bude málo triviální.

Písničku s týmž názvem Iniciativní tady mimochodem už přes dvacet let máme. Jan Burian se v ní smál všem, kdo se připojili k převratovému kvasu, ovšem až v době, kdy zhola nic neriskovali a kdy image zastánců mladé demokracie byla trendem i mezi exsvazáky: „Nemůžu spát / Stoupá mi tlak / Nic mě neuklidní / Bude to tím / Že jsem teď tak / Iniciativní!“

Mikroportrét opožděné horečnatosti na milého Kluse sedne výstižně: on, na rozdíl od tohoto starého songu, nemyslí své Iniciativní ironicky. Starost o osud národa a vlastního zviditelnění jej pak vede na Václavské náměstí, kde 21. dubna zazpívá nespokojenému shromáždění pro lepší náladu. Trefa, svůj k svému: zmatená Holešovská výzva našla svého barda.



//// Další článek k tématu Klus: Být Krylem nebo Travoltou // (Tomáš Klus a hitparáda Top TV Hudlík)

33 komentářů:

  1. Hm, jako kádrový posudek tenhle text není zase tak špatný: víme, kdo zpěváka platí, a kde zákonitě skončí... A ten návrat k osvědčeným, dvacet let starým hodnotám ve finále je téměř mistrovský... možná by to ještě chtělo propracovat trošku jeho třídní původ, ne? Antonín Kostlán

    OdpovědětVymazat
  2. Ale no tak, jaký kádrový posudek? Když se někdo tváří jako výlupek vší nezávislosti a prozíravosti, tak je snad dobré připomenout, jak nezávisle se dostal na vrchol, ne? Zásadní je v textu řečeno: pozdě, barde, pozdě.

    OdpovědětVymazat
  3. Nevim kde jste vzal, že se Klus tváří jako výlupek vší nezávislosti a prozíravosti, ale zato vím, že se dostal na vrchol prostě tim, že píše svoje věci a hraje je furt dokolečka, má talent a píli, to je celý a na tom že za ním stojí velká firma to nic nemění, protože stejně začínal se svojí kytarou u sebe doma a taky nevim, jak se měří ten čas, dokdy se smí psát text na nějaký téma a odkdy je to už pozdě barde pozdě, přijde mi, že korupce je téma nadčasový a odposlechy Béma s Janouškem jsou podle mě stále aktuální i když se odehrály před 5 lety. Takže jako co ten Klus teda udělal špatně?

    OdpovědětVymazat
  4. Já tedy nevím, ale tím, že si písničku nenačasoval správně, jak píšete, tak má trochu alibi pro to, že to není vykalkulované, prostě to z něj vypadlo, tak to zveřejnil.
    Zanadávejte si s Burianem u piva a možná už uděláte líp, když si Kluse přestanete všímat, už takhle vás zřejmě stojí řadu bezesných nocí.

    OdpovědětVymazat
  5. Ale, ale - tak fundovaný a obsáhlý rozbor "jednoduché agitky" a shodit jej i sebe takovou trapností jako "pane Nejprodávanější" - to už mi podsouvá opravdu nehezké podezření....

    OdpovědětVymazat
  6. Ta nenávist k panu Klusovi vás musí dost zžírat, když ze sebe dostanete tohle "veledílo".

    OdpovědětVymazat
  7. Iniciativní vidělo za 2 dny na youtube téměř čtvrt milionu lidí. Drze si troufám podotknout, že Vám se tohle stát nemůže. Kdo pozorně čte Váš rádoby objektivní článek,zjistí proč.

    OdpovědětVymazat
  8. Díky za všechny reakce, které nejsou anonymní, mluví k věci a neobsahují osobní útoky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, stačila jsem si všimnout, že Váš článek jaksi také obsahuje osobní útoky...A působí na mě (a nejen tento článek) jako Vaše snaha se zviditelnit a přiživit na někom, komu bylo zhůry dáno(tady se nabízí ještě dodat, narozdíl od Vás, ale to nemohu, mohlo by to být považováno za osobní útok). Přeji příjemný den plný zkoumání vlastního života a díla ;) M.Z.

      Vymazat
    2. psát pavlu klusákovi, že mu nebylo zhůry dáno, je jako napsat o antonínu dvořákovi, že je fidlal.

      Vymazat
    3. Jo závist je mocná a úspěch se neodpouští...

      Vymazat
  9. Mně by k tomu Klusovic písňovému textu (tupému, imho) slušel spíš titulek 'Instantní'.

    OdpovědětVymazat
  10. Jak hodnotit článek? Jako slátaninu překypující závistí!

    OdpovědětVymazat
  11. Tak tedy pane Pavle Klusáku, omlouvám se předem, že jsem jednou z "Anonymních", ale podstatu mého názoru na vaši kritiku to stejně nezmění. Četla jsem více vašich kritik, když jsou objektivní, tak jsou na známkové ohodnocení (dle státní maturity) na 3. Pakliže jsou takové, jako třeba na téma pan Tomáš Klus a jeho Iniciativní, tak jsou na známkové ohodnocení 5, neboť nesplňujete útvar kritika, ale jedná se spíše o velmi dobrý pamflet. Patrně nedovedete psát nic jiného než ty vaše kritiky a jen nehezky útočíte na ostatní, co něco umí a dovedou. Možná je vaším skrytým záměrem ukázat pravou povahu nás, tedy Čechů. V tomto případě vám gratuluju, poněvadž jste docela vystihl takového toho Čecha, který kouká, co dělají ti kolem něho, hledá chyby, aby je pak mohl zkritizovat a sám být lepším. Bohužel, bohužel, na to já nejsem zvědavá a tato vaše kritika ve mě nezanechá nic jiného, než jen stopu po nějakém Klusákovi, který má asi dost mindráků (to není osobní útok, ale jen můj svobodný názor, který mohu prezentovat tady, tedy v demokracii, víte....). Pěkný den kritikovi.

    OdpovědětVymazat
  12. Nepřijdete si už trochu trapně, pane Klusáku?

    OdpovědětVymazat
  13. Pane Klusák vy by jste měl nasednout na koně a vyklusat směr Bohnice. Se vám asi špatně spí s pocitem, že někdo dokázal víc než vy a tak jste si založil blog aby jste se měl kde vyblít. Bravooo.

    OdpovědětVymazat
  14. Přečtěte si to po sobě nahlas, anonymové. A pak si přečtěte nahlas text Pavla Klusáka. Nepředpokládám, že ten rozdíl pocítíte naplno, ale třeba aspoň trochu. Většina z těch, kdo se tady vyjádřili k psaní PK, dokázala v těch několika větách vytvořit vždy alespoň jednu, která nedává smysl. Podprůměrnost je protivná tím, že se jako taková nikdy nezahlédne.

    OdpovědětVymazat
  15. Tak uštrikovat pár cynismů a řadit je za sebou jak korálky je taky kus řemesla! Víte co to dá práce vypotit jednu šroubovanou větu? Nehroťte to tak;)

    OdpovědětVymazat
  16. Joo je těžké fandit průměrnosti, ztotožňovat se s ní a pak si přečíst něco, co by nám mohlo nastavit zrcadlo.

    OdpovědětVymazat
  17. Gratuluji ke článku, pane Klusáku. Po přečtení hodnocení skladby Iniciativní Tomáše Kluse v Lidových novinách, možná příliš přísné, mě napadlo, jaká reakce na článek se asi objeví na Vašem blogu, intuice mě nezklamala. Dotknul jste se novodobé ikony, a to se neodpouští. Zatímco komentářů k Vašim ostatním podle mne obsahově nadprůměrným článkům není příliš, zde je jich několikanásobně více. Doufám, že si aspoň někdo z Vašich kritiků přečte některý z mnoha textů na Vašem blogu. Možná pochopí, že existuje spousta jiné zajímavé hudby, kterou mu žádné tuzemské komerční rádio nepřehraje. Hudební vkus většiny obyvatel Čech, Moravy a Slezska, je nadále neuvěřitelně omezený, bez ohledu na věk, vzdělání a sociální postavení.

    OdpovědětVymazat
  18. Proč tolik kritiky, za nazpívaný pohled na současnou politickou situaci? Někdo si zanadává v hospodě, někdo sdělí pocity a pohled manželce, Klus zpívá a tak to nazpíval. V čem je problém? Jak má sakra písničkář nazpívat něco před zprávami, když se tyto informace dozvídáte právě z nich? Má snad autor konexe do "podsvětí" současné politiky a je informován z jiných zdrojů?

    OdpovědětVymazat
  19. No, ja jsem teda porad prekvapenej, kolik lidi si jeste nevsimlo jak falesny a slizky projev moudrého T. Klusa je. Me treba staci vsimnout si jak krecovite se snazi mluvit spisovne a jak mu svaly v obliceji drzi tu milou (popularni) masku.Pro me je teda T. Klus naprosto neautenticky, pricemz autenticita je pro me u pisnickaru dulezity aspekt. Tak treba K. Kryl mel v obliceji stejne pochmurny a frustrovamny vyraz jako ve svych pisnich. U T. Klusa je tady mezi tou vysmatou pohodovosti a frustraci, kterou imituje ve svych pisnich dost velka disproporce.

    OdpovědětVymazat
  20. EM pro BŠ
    Jevíte se jako umírněný, tak reaguju. P.Klusáka čtu kdykoliv v Lidovkách něco uveřejní a vím, že je odborník na žánr, který mi – mainstreamovému posluchači – mnoho neříká, nicméně určitý respekt k jeho názorům mám a kupodivu, kdykoliv se nejedná o Kluse, se zdají objektivní a bez invektiv. Pro mě, jako asi pro většinu běžných lidí, je hudba o emocích, nechci v ní hledat a nalézat složité významy a kompozice a hluboce nad tím dumat – zkrátka- musí mi „ulítnout duše“ a chápu, že zatímco mé omezené hranice jsou např. u klasiky Janáček, u opery Wágner, u folku ?? Dylan, Cohen atd., existuje zase hodně lidí, kteří souzní s hudbou Klusákova srdce. Popravdě, taky dumám, co na tom Klusovi je, samotnou mě zaskočil, hlavně naživo se mu opravdu těžko odolává (naprosto nechávám stranou fenomén Iniciativní) a nakonec jsem se rozhodla, že v jeho případě prostě ukáže až čas. Co ale těžko u p. Klusáka (a některých dalších kritiků ) skousnu, je jakási osobní, a´priori negativní, osobně zaměřená averze – proč si neodpustí ono „pane Nejprodávanější“ ? Ještě mě bude zajímat výsledek zamyšlení nad Klusem od J. Černého, který je pro mě – součást onoho neuvěřitelně omezeného nevzdělaného stáda – už léta jakýmsi hudebním rozcestníkem.

    OdpovědětVymazat
  21. Asi to tušíte - ten váš komentář říká něco málo o Klusově písni a jejích kvalitách, ale hodně toho říká o vás, pane Klusáku. A vlastně i o nás ostatních. Tam jde hlavně o to, aby to proběhlo. Pěkný to nebude ;-)

    OdpovědětVymazat
  22. Velice mě baví Váš "objektivní" názor na Kluse. Stojí za ním Sony Music a proto nahrává album doma. To je taky předpokládám jen reklamní tah pro hloupou veřejnost, pro lidi, kteří poslouchají jeho písně, jen aby zapadli mezi širší společenskou skupinu, která jeho tvorbu obdivuje. On své názory NIKOMU nevnucuje a jen proto, že jde v poslední době více vidět se najednou řeší jeho texty. Mluví z Vás jen čistá závist, protože o Vaše články zakopne občas pár čtenářů a to ještě polovinu z nich otrávíté svýmy nezaujatými názory.

    OdpovědětVymazat
  23. Co ted napisi, bude infantilni a trosku hloupe, proto predem prosim o omluvu:

    vyborna recenze, dlouho jsem se tak nezasmal. Jiste, jsou tam nektera prirovnani tak trochu hospodska... ale.... na velky parezy je proste nutne vzit velke kliny.

    OdpovědětVymazat
  24. Eh..? Docela mne pobavilo, že toho Kluse se tu 'zastávají' (a Klusákovi spílají) zjevně jen samí Anonymové... :*)))
    A nebo je to dokonce jen jeden a tentýž..? Mno, to je vlastně v podstatě celkem jedno. ;*)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-D pana Jane Hanousku (Hanoušku, Janoušku?), anonymové možná proto, že ani já nemám žádný jiný profil, tak právě proto víte....asi nevíte....ale je je v podstatě jedno... Vy zjevně zase budete "zastáncem" toho pana Klusáka no.... :-D čágo

      Vymazat
    2. ...respektive "Anonymky" :-)

      Vymazat
  25. Nechápu tu zmínku o Holešovské výzvě v závěru článku. S demonstrací 21.4 nemá HV (mimochodem podle mne dost trapná záležitost a to jsem silný kritik Nečasovy vlády) nic společného

    Dale Cooper

    OdpovědětVymazat
  26. Před pár lety jsem objevil Tomáše Kluse, který mne zaujal. Teď jsem díky němu objevil i nějakého pana Klusáka, který mne nezaujal.
    Kritik je člověk, který říká, jak by to dělal, kdyby to uměl. ;-)

    OdpovědětVymazat
  27. Kdo z nás tu nepěje mizerně, nechť první hodí kamenem po postmoderně pějícím Klusovi.
    Pan Klus pějíce, pouze době poplatně komunikuje.
    A doba je plna mlhavých a mizerných magorií pane Klusáku. Mizerná v tom, že není schopna čelit pozadí téhle mizerie - následkům velmi mizených-konfuzních představ o základních předpokladech funkčního demokratického režimu.

    OdpovědětVymazat
  28. Díky za článek, Pavle.
    A některým komentátorům: co si, vážení, představujete pod pojmem "objektivní článek"? Autor textu je jenom jeden, takže zkrátka článek musí být subjektivní, pokud autor není schizofrenik. O to ostatně jde: kultura a umění nejsou přírodní vědy, aby se v nich dalo exaktně měřit a ověřovat experimenty. Od autorů recenzí, profilů, úvah atd. proto čekám zajímavý SUBJEKTIVNÍ názor. Pokud vám to není jasné, je tu anekdotka: Víte, proč Tomáš Klus prodává tolik desek?

    OdpovědětVymazat