4. 3. 2012

Čest poraženým


Traduje se bonmot: „Copak na Grammy někoho zajímá, kdo vyhraje?“ Čímž se chce říct, že víc než rozhodnutí poroty amerických cen si lze užít koncert plný hvězd a zábavně i nezábavně bombastických vystoupení. Vzhledem k tomu, že s hudbou nepodnikám, ani pro mě není seznam vítězů příliš podstatný. Za mnohem inspirativnější lze pokládat široký seznam nominovaných pětic: člověk tu může objevit ledacos, co by jinak přehlédl, už proto, že seznamy Grammy odrážejí tituly, o nichž se píše víc v USA než u nás.

Jiří Bělohlávek se symfoniemi Bohuslava Martinů (a orchestrem BBC) sice „nevyhrál“, ale aspoň se v Česku poprvé pořádně psalo o nahrávce z malého labelu Onyx. Do folkové kategorie se dostalo jemné pastorální echo sixties od čím dál populárnějších Fleet Foxes („nevyhráli“). Seznam připomíná i desku, kde se narážky na americkou realitu překvapivě plodně kloubí s mistrovstvím syrové kytary - Pull Up Some Dust And Sit Down od Ry Coodera („nevyhrál“). V kategorii world music se objevuje afrofunkový Femi Kuti – je to syn nigérijského jedinečného muzikanta, rebela a lidového hrdiny jménem Fela Kuti, kterému vládnoucí moc vyhodila matku z okna a zapálila studio („nevyhrál“). Za dlouhý hudební film získali cenu Foo Fighters, ale nominace připomínají i výrazný snímek černých rockerů TV On The Radio. Za zhlédnutí stojí středometrážní film Scenes from the Suburbs, který s kapelou Arcade Fire natočil režisér Spike Jonze („vyhráli“, ovšem jen za design obalu).

A pak tolik jemných detailů. V seznamu jsou dvě různé Barbry Streisand – sama umělkyně, ale i bizarní název tanečního tracku producenta Ducka Sauce (tedy pana Kachní Omáčky).

Vítěz v kategorii reggae Stephen Marley porazil vlastního bratra Ziggyho. Je lehce zábavné, že kytarista Pat Metheny nedostal cenu za jazz, nýbrž v kategorii new age, což odpovídá relaxační nátuře jeho snivé hudby.

Na stránce grammy.com/nominees najdeme všechna jména čerstvých vítězů. Naštěstí jsou tu však i „poražení“. Můžeme tedy brouzdat o dost širší a dobrodružnější hudební krajinou.

Žádné komentáře:

Okomentovat