29. 5. 2015

Fenomén ASMR: Terapie, hra, sound art?


Ta videa nového žánru se po síti šíří už pár let – ale až teď přicházejí čeští autoři. Denisa Vondrušková (18) propadla světu tichých zvuků, které působí terapeuticky i hravě.

Je to skutečně nový fenomén spojený především s videi na YouTube: a těžko dohlédnout budoucnosti, kterou tohle zvláštní smyslové oslovení diváka může mít. ASMR znamená „samostatná smyslově-meridiánová reakce“ a vystihuje efekt mravenčení, husí kůže, mrazení i horkých vln, které se rozlévají z hlavy do celého těla při určitých zvucích. Nejde tedy o hudbu, ale o hru se zvukem.

Většinou se poněkud podiví ten, kdo poprvé vidí aktéry videí, kteří sugestivně šeptají, nabízejí detailní doteky kůže, ťukání nehtů o mobil, přesypávání kávy či rýže a listování knihou: to všechno ve zvuku vysoké kvality, často prostorovém. Jenže ASMR opravdu funguje - a neotřelou atmosférou připoutává statisíce uživatelů. Celkový počet 20 000 zhlédnutí je solidní odraz práce Denisy Vondruškové, jedné z velmi mála českých autorek těchto videí. Možná typické je, že reprezentantkou nového fenoménu je takhle mladá osoba, která si při docházce na gymnázium myslí na budoucí studium psychologie.

Oslovit mozek na tiché vlně // „Patřím mezi ty,“ říká Denisa Vondrušková, „kteří 'mravenčení' v reakci na zvuky zažívají odmalička, jen jsem neměla tušení, že to má název, a že se tím někteří lidé opravdu zabývají. Na internetu jde najít všechno, tak jsem jednou zadala na YouTube do vyhledávače 'šeptání'. Bez výsledků; poté 'whisper' - a voilà, byla jsem příjemně překvapená. Objevil se přede mnou nový svět. Vzhledem k tomu, že pod českým výrazem 'šeptání' jsem nic nenašla, přišlo mi to jako dobrá příležitost začít natáčet videa v češtině.“ Otevřela si vlastní kanál na YouTube a nazvala ho ASMR CZ. Dost dlouho byly v jejích příspěvcích vidět jen ruce a slyšet hlas: možnost anonymity jí koneckonců dodávala na jistotě. Teprve po čase jí připadlo přirozené oslovit neznámé lidi u monitorů přímo.

Česká autorka vybírá témata videí podle toho, co působí na ni samotnou. Moc se nedrží osvědčených modelů amerických ASMR videí a místo toho používá ve videích to, co má kolem sebe. Včetně atlasu světa, jehož informace ve svých videích rekapituluje tak, jak je to pro efekt ASMR nevyhnutelné: šepotem. „Některé motivy jsem vymýšlela už ve škole během hodin biologie, kdy jsem nerada dávala pozor, rozhlížela se a hledala různé prvky pro videa...“ Vůbec nejúspěšnějším je na jejím kanálu z českých videí jemná manipulace s „krabičkou životních vzpomínek“, drobnými osobními věcmi a talismany. „Takové video jsem nikde jinde neviděla.“ 

Dotýká se povrchů tkanin, přesýpá ořechy i dětské kuličky na hraní. Brnká o zuby kartáče na vlasy. Zvláštní účinnost má detailně snímané psaní na papír: všechno to jsou malé rituály postavené na všedních činnostech. Co je pro Denisu Vondruškovou na ASMR nejzajímavější a nejpřitažlivější? „Z pohledu tvůrkyně fakt, že něco tak prostého dokáže diváky zrelaxovat, dopřát jim pauzu od denních starostí, podle ohlasů to na lidi skutečně působí a nějak jim to pomáhá. Z pohledu divačky je důvod podobný, tedy pocit uklidnění. Často mi videa pomáhají i před učením, protože díky nim odsunu stranou veškerý stres. Pokud ovšem neusnu!“ Jistě – tahle videa se používají nejen k uvolnění napětí, ale taky pomáhají nespavcům.

Každý má nejsilnější reakci na trochu jiné zvuky: vědecky se to špatně zdůvodňuje. „Na mě samotnou,“ rekapituluje autorka videí, „působí staré dobré šeptání a žvýkání žvýkačky. Nevím proč, snad že s obojím mám pozitivní zkušenost z dětství. Vždycky mě oba zvuky uklidňovaly. V několika videích jsem taky zmínila, že mám ráda zvuky při čištění, umývání. Původ těchle 'preferencí mého mozku' je mi ještě větší záhadou.“

Dnes kreativní hra, zítra léčba // Nezdá se to, ale tvorba zvukově detailních videí je náročná. Vondrušková už zná úskalí natáčení: „Rozumím tomu, proč třeba slavná autorka s nickem GentleWhispering natáčí jen v noci. Zvuky v pozadí – například štěkající pes, projíždějící auto, nadávající sourozenec, nebo vlastní nešikovnost dokaží natáčení řádně zkomplikovat.“ 

Zatímco v USA se stal z ASMR populární trend (a několik autorek, vesměs v komercionalizované sexy stylizaci, se videi živí), u nás se kolem něj zatím zvolna rozšiřuje tajné bratrstvo. Dá se vyjít z formy videí a proměnit ji v živou seanci tichého zvuku? „Často o tomhle přemýšlím. Byl by určitě dobrý nápad využít ASMR jako metodu terapie. V dnešní chaotické době plné stresu by měla pozitivní účinky.“ Efektu ASMR si mezitím všímají umělci: viz aktuální aplaudované album Platform Holly Herndonové, která mísí elektroniku, vlastní hlas a úvahy o budoucnosti. 

Živé seance – to je píseň budoucnosti. Už teď však videa stihla v životě Vondruškové něco změnit: „Díky nim jsem získala mnohem větší chuť jít si za svými ambicemi. Každá pozitivní reakce na mé video mě posouvá dál a říká mi, abych se nevzdávala toho, co mě baví."


// Psáno pro LN // 

1 komentář:

  1. Ahoj, já mám ASMR moc ráda. Poslouchám ho často před spaním, nebo když chci relaxovat. Uklidňuje mě to a zároveň mě to uspává. Mého přítele to ale ruší a nebaví ho to, takže to musím poslouchat se sluchátky. To mě sice trošku štve, ale lepší než nic! Jen si přijdu trošku jako blázen, když usínám zamotaná v kabelech.

    OdpovědětVymazat